Zakaj ne maram ‘naravne kozmetike’?

Sama nisem navdušena nad naravno kozmetiko, pa ne govorim o izdelkih, ki so narejeni iz 95% naravnih sestavin. Govorim o trendu naravne kozmetike, ki želi čim več potrošnikom sporočiti da je le naravno najboljše in da je vse kar je ‘sintetično’ slabo.

S pojmom naravne kozmetike se ne razumem odkar sem začela študirati in podrobneje spoznala sestavine, njihovo pridobivanje in vpliv na kožo. Dobila sem namreč občutek, da je naravna kozmetika le odličen marketinški trik, nekaj novega kar potrošniki lahko kupijo. Poleg tega naravna kozmetika, da človeku občutek, da si kozmetične izdelke lahko izdela kar sam doma in tako naredi še bolj ‘čisto’ kozmetiko, ki mu zagotovo ne bo povzročala preglavic.  

Večkrat, ko sem na spletu iskala kaj o kozmetičnih sestavinah, sem naletela na nekaj slovenskih portalov in blogov o naravni kozmetiki na katerih so bile opisane ‘škodljive’ sintetične sestavine. Opazila sem, da so bile pri skoraj vseh opisane enake sestavine z enakim opisom, ki je bil preveden iz angleškega portala. O sestavinah je bilo zapisano nekaj osnov, nikakor pa ni bilo zapisanih rezultatov zadnjih študij, ki bi potrdile ali ovrgle ali so sestavine res tako nevarne in slabe.

Tako kot niso vse sintetične sestavine slabe, niso vse naravne sestavine dobre. Nekatere naravne sestavine lahko povzročajo težave na dolgi rok. Za primer lahko vzamemo olivno olje, medtem ko v kozmetičnih izdelkih ne povzroča težav, če ga samega nanašaš na kožo dan za dnem, spremeniš sestavo maščob v koži in s tem podreš ravnovesje, kar lahko privede do suhe kože. Nekatere naravne sestavine kozmetičnih izdelkov pa takoj pokažejo svoje zobe. Primer so eterična olja in izvlečki, ki so v previsokih koncentracijah lahko dražeči. Dražijo pa lahko tudi kombinacije eteričnih olj in izvlečkov oz. snovi, ki se nahajajo v njih, saj več snovi skupaj lahko še bolj draži kožo kot vsaka posamezna snov.
Določene naravne sestavine pa so zaradi prehajanja v kri (in s tem vpliva na celotno telo), prepovedane za uporabo v kozmetičnih izdelkih.

Težave pri naravni kozmetiki pa se pojavijo tudi pri konzervansih. Ker se proizvajalci izogibajo ‘sintetičnih’ konzervansov v izdelkih uporabljajo višje koncentracije alkohola in eteričnih olj, ki delujejo protimikrobno. Alkohol kožo suši, eterična olja pa v previsokih koncentracijah kožo dražijo, kar lahko povzroča težave še posebej nam, ki imamo občutljivo kožo. Učinek draženja pa se še poveča, če za konzerviranje uporabimo kombinacijo alkohola in eteričnih olj, saj alkohol pospeši prehajanje et. olj v kožo in s tem še poveča možnost draženja kože in s tem povezanega nastanka rdečice, srbečice in zategovanja. Rada bi pa izpostavila naraven konzervans, ki je v naravni kozmetiki prepovedan. Govorim o metilparabenu, ki je naravno prisoten v jagodičevju (naprimer v borovnicah).

Naravne sestavine se ‘proizvajajo’ v naravi, torej ne rastejo v kontroliranih pogojih, kar pomeni da se kvaliteta sestavin in vsebnost aktivnih snovi v sestavini razlikuje od pridelka do pridelka, zato so lahko v eni seriji izdelkov sestavine kakovostnejše kot v drugih. Poleg tega ponavadi ne poznamo vseh snovi, ki jih vsebuje izvleček in katere povzročajo učinek. Z učinkom ciljam, tako na pozitivne učinke, kot na negativne učinke, kar je pomembno še zlasti pri tistih z občutljivo kožo ali s kožnimi obolenji. Kot primer lahko navedem vitamin C. Največja razlika med sintetiziranim vitaminom C in izoliranim vitaminom C je da so v izvlečku pomaranče poleg vitamina C prisotne še druge snovi, ki pa lahko na našo kožo delujejo blagodejno ali pa nam povzročajo težave.

Večkrat se mi zdi, da imajo ljudje občutek, da je naravna kozmetika prijaznejša do okolja. To je lahko dvorezen meč, ko govorimo o plastičnih kroglicah, ki so v nekaterih pilingih zagotovo to negativno vpliva na okolje. Vendar poskušajte si predstavljati da bi ljudje množično začeli kupovati le naravno kozmetiko. Naravne sestavine je potrebno vzgojiti, kar pomeni, da bi se polja s sestavinami, ki jih potrebujemo širila, krčilo bi se pa drugo rastlinje in živali bi izgubljale svoj naravni prostor.

Ne morem se pa niti izogniti domači izdelavi kozmetike. Čudovito bi bilo, če bi vse lahko doma izdelali in bi bilo vse super. Ampak če se stvari lotevaš na napačen način in predvsem brez ustreznega znanja lahko sebi narediš več škode kot koristi in tako je tudi z naravno kozmetiko.

Sama se ne oziram na to ali je kozmetika iz 95% naravnih sestavin ali 95% ‘sintetičnih’ sestavin, kozmetiko izbiram glede na to kaj odgovarja moji koži. Tako sem ugotovila, da moja koža na obrazu brez težav prenaša ‘sintetične’ sestavine, medtem ko mi naravni izdelki povzročajo težave. Pri balzamih za ustnice pa prisegam na tiste iz naravnih sestavin. To se mi zdi tudi glavno vodilo za vsakogar, ki kupuje kozmetiko, da kupi izdelke, ki odgovarjajo njegovi koži, ne pa samo zato, ker na embalaži piše, da ne vsebuje silikonov (njih mam res rada), parabenov (nekatere od teh tudi), parafina (on je tudi v redu včasih) ali ker je ena ‘strokovnjak/-inja’ povedal/-a, da to pa res ni dobro za njegovo kožo. Prav tako pa je pomembna pravilna uporaba kozmetike.

Kaj pa ti meniš o naravni kozmetiki? Jo uporabljaš ali izbiraš izdelke, ki ustrezajo tvoji koži?


Seveda pa moram razkriti tudi nagrajenko nagradne igre za Colourpop šminko!
To je Sandra! Čestitke!Vsebina je odraz mojega trenutnega mnenja, ki se lahko na naslednjih mesecih ali letih, zaradi nadaljnjega izobraževanja spremeni.1 komentar

  1. Super članek, res natančen in se ne bi mogla bolj strinjati, prepogosto se kar prehitro zaključi, poenostavljeno zelo, češ da je naravna kozmetika vedno boljša izbira, pa nikakor ni tako enostavno..

    OdgovoriIzbriši