Deodorant vs. antiperspirant

Ko stojiš pred polico v drogeriji in si ogleduješ antipersiprante in deodorante izbereš tistega, ki ti najbolj odgovarja glede na delovanje ali tistega, ki najlepše diši? Tokrat sem v blogu izpostavila razlike med deodoranti in antiperspiranti, da bo naslednjič odločitev lažja, kaj kupiti. 

Znoj
Za razumevanje delovanja, je najprej treba vedeti nekaj malega o znoju.
Ločimo dve vrsti znoja:
Ekrini znoj – sestavljen iz 99% vode in je brez barve in vonja
Apokrini znoj – sestavljen iz vode, ogljikovih hidratov, amonijevih soli, lipidov, ... ta je viskozen. Ko pride do razkroja teh komponent z mikroorganizmi, pride do neprijetnega vonja.

Deodorant
Zmanjša ali prikrije neprijetne telesne vonjave. Večina jih deluje na več različnih načinov. Načini delovanja pa so: nevtralizirajo in prekrijejo neprijeten vonj, vežejo komponentne znoja, delujejo proti bakterijam, z zaviranjem encimov ter dodajanjem antioksidantov, ki preprečijo razgradnjo sestavin znoja.
Nekatere aktivne sestavine deodorantov: smukec, soda bikarbona, etanol, EDTA , eterična olja.

Kristalni kamen ali galunovec
To je deodorant, ki ga uporablja veliko tistih, ki prisegajo na naravno kozmetiko. Deluje lokalno, in sicer zavira rast bakterij in zoži znojnice. Na površini kože tvori film, ki preprečuje bakterijam stik z znojem.

Antiperspirant
Antiperspiranti s svojem delovanjem zmanjšajo izločanje znoja iz ekrinih žlez. Deluje tako da, ko antiperspirant pride v stik z vlago na koži, se aktivne sestavine raztopijo in potujejo v znojnice kjer tvorijo geliran čepek, ki preprečuje, da bi znoj izhajal iz znojnic. Ker ni več znoja, bakterije nimajo več vlage in niso več aktivne. Čepek se po nekaj dneh neuporabe antiperspiranta odstrani iz znojnic in te nato spet normalno delujejo.
Kot aktivne sestavine v antiperpirantih najdemo aluminijeve soli, najpogostejši je aluminijevklorohidrat. Nekaj časa se je govorilo, da aluminijeve soli povzročajo raka dojk, ker pridejo v telo, vendar nobena klinična raziskava tega ni dokazala, zato so antiperspiranti varni za uporabo.

Zaključek
Kozmetični izdelki so namenjeni uporabi na zdravi in nepoškodovani koži. Pazduhe pa so pogosto podvržene britju in je koža na njih poškodovana, čeprav poškodbe niso vidne. Sama po britju raje uporabljam deodorant brez alkohola, da ne dražim kože še dodatno, antiperspirant pa uporabljam, kadar potrebujem več zaščite.  


Ančy :)

Ni komentarjev